Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2007

Μερικές συμβουλές που άκουσα

Σάββατο βράδυ Κυριακή πρωί

Μερικές συμβουλές που άκουσα

Δες το αλλιώς... Φαλακρά λουλούδια / φωτογραφία του 1923
1. Δες το αλλιώς

Εκεί που όλοι βλέπουν ένα πράγμα, κάνε μια ελαφρά μετατόπιση και δες την εικόνα παραφθαρμένη - έστω ανάποδα. Την ομορφιά δες την παρακμιακά και την παρακμή όμορφα. Ο Ιρβινγκ Πεν έχτισε την καριέρα του κάνοντας ακριβώς αυτό: τα τριαντάφυλλα τα φωτογράφιζε μαραμένα, φαλακρά, με ξερούς μίσχους - και τ' αποτσίγαρα σαν μυθικά μενίρ, εμβληματικά και λαμπερά. Τόλμα να είσαι διαφορετικός, ακόμα κι αν είσαι κακός. Κάποτε, αν έχεις μέθοδο και πίστη, θα επιβάλεις το «σφάλμα» σου ως την καινούργια κατάσταση.

2. Κλέψε

Αλλά κλέψε αυτά που σε συγκινούν πραγματικά, που ενεργοποιούν τη δημιουργική σου διάθεση. Οι περισσότεροι δεν κλέβουν - αντιγράφουν. Αντιγράφουν αυτό που νομίζουν ότι συγκινεί τους άλλους. Δεν εμπλέκουν καθόλου τον εαυτό τους και φυσικά το αποτέλεσμα είναι ξενέρωτο. Η κλοπή ενός πράγματος που μιλάει στην ψυχή σου είναι κάτι ενστικτώδες, αρχαίο, σεβαστό. Προσθέτει ένα ακόμα υλικό στη συνταγή που σε ζυμώνει. Το υλικό αυτό είσαι ελεύθερος να το πάρεις απ' όπου θες: από τη μουσική, το θέατρο, τα βιβλία, τα λόγια και τα έργα των άλλων. Αν το κάνεις θαρρετά και ελεύθερα, το αποτέλεσμα θα είναι πάντα κάτι δικό σου, διαφορετικό. Οι μεγαλύτερες ιδιοφυΐες έχουν στηριχτεί στο βλέμμα των άλλων, η μάζα των αντιγραφέων απλώς μιμήθηκε την πόζα τους.

3. Κάψε την καλύβα σου

Ποτέ μην πεις «καλά είναι εδώ». Μπες στην περιπέτεια γυμνός και με στόχους μεγάλους, όχι μικροαστικούς (να βγάλουμε λεφτάκια, να πάρουμε ένα σπιτάκι). Οσον αφορά τα όνειρά σου, να είσαι large (τζάμπα είναι!). Και να μην κωλώνεις: όταν κάποιος σου κλείνει τον δρόμο, σε εξευτελίζει, σε ακυρώνει ή νομίζεις ότι βάλτωσες, άρχισες να τρως από τα έτοιμα, κυνηγάς την ουρά σου και μαραζώνουν τα ταλέντα σου, βάλε φωτιά στα τόπια, φύγε και ξεκίνα πάλι από την αρχή. Δεν υπάρχει πιο θλιβερό είδος δημιουργικού ανθρώπου από εκείνον που μένει δεκαετίες στην ίδια δουλειά, περιμένοντας το στοργικό χέρι του αφεντικού να του χαϊδέψει το κεφάλι και να τον ανταμείψει για την πίστη του. Ανοησίες. Τα αφεντικά συμπαθούν τους πιστούς υπαλλήλους, αλλά εκτιμούν περισσότερο τα τρελαμένα και δημιουργικά παιδιά, που με τον ενθουσιασμό και την αντισυμβατική ψυχοσύνθεσή τους θα δώσουν ορμή και νέες ιδέες στην επιχείρησή τους. Αργά ή γρήγορα, το πιστό υπαλληλάκι θυσιάζεται, ως βαρετός flatliner. Για τον ίδιο λόγο, να χαίρεσαι όταν σου καίνε την καλύβα. Οι καταστροφές είναι για τους έξυπνους ανθρώπους εισιτήριο για απογείωση. Το χαστουκάκι που θα τους ξυπνήσει.

4. Μπες κατ' ευθείαν στο ψητό

Οι περισσότεροι άνθρωποι κλωθογυρνάνε τις επιθυμίες τους σαν γάτες σε οργασμό. Θέλουν «να ωριμάσει η ιδέα», «να γίνει τέλεια η εικόνα», «να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό». Κανείς δεν θα σε περιμένει. Εκατομμύρια άνθρωποι διαγκωνίζονται και περιμένουν στην ουρά για να παίξουν το ρολάκι τους και να απέλθουν, όπως εσύ. Μπες στον χορό και σιγά σιγά θα μάθεις τα βήματα. Ξεκίνα και σιγά-σιγά θα διορθώσεις τις ατέλειες. Αν έχεις όραμα, θα φανεί, ακόμα και πίσω από τις ομίχλες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/01/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: