Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2007

ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ... Στο Ισραήλ. Και αντιδράσεις: Ενας άγραφος νόμος, που έχουν επιβάλει οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι, υποχρεώνει τις γυναίκες να στριμώχνονται στα πίσω καθίσματα των λεωφορείων, για να κάθονται μπροστά οι άνδρες...

Η μυθιστοριογράφος Ναομί Ραγκέν, αν και υπερορθόδοξη η ίδια, αντέδρασε: έπιασε μπροστινή θέση σ' ένα λεωφορείο. Ιδού η συνέχεια

(από το «Βήμα»):

-«Ως διά μαγείας το λεωφορείο γέμισε με άνδρες που άρχισαν να με βρίζουν και να με απειλούν όταν αρνήθηκα να αλλάξω θέση. Επί ματαίω προσπάθησα να τους εξηγήσω ότι όλες οι θέσεις είναι ελεύθερες για όλους και ότι η θρησκεία μας δεν επιβάλλει τέτοια διάκριση κατά των γυναικών... Ενιωσα σαν τη Ρόζα Παρκς και κατέβηκα στη στάση μου τρέμοντας ολόκληρη».

-«Επειδή δεν βρήκε ανταπόκριση το οργισμένο διάβημά της προς την εταιρεία μεταφορών, η κυρία Ραγκέν προσέφυγε μαζί με άλλες πέντε γυναίκες στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ζητώντας κάποιο μέτρο για δοθεί τέλος σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Γιατί όπως λέει: "Αυτά είναι πράγματα που τα έκαναν οι Ταλιμπάν, δεν έχουν καμιά σχέση με τα διδάγματα του εβραϊκού νόμου". Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει δώσει στην κυβέρνηση 45 ημέρες για να απαντήσει στην αγωγή της ισραηλινής συγγραφέως».

«Ο εφήμερος διάκοσμος από αποκριάτικα πάρτι του παρελθόντος, διά χειρός Μόραλη (φωτογραφία σχεδίου), Νικολάου, Τσαρούχη και Κυριακούλη, παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης Σκουφά».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/02/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: